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Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 28, Number 1
JKCSEZ 28(1)
February 20, 1984 

 
Title
Comparision of the Pressure Denaturation of Metmyoglobin in H2O and D2O

H2O 와 D2O 에서 메트미오글로빈의 압력에 의한 변성의 비교 연구
Author
Keon Kim

김건
Keywords
Abstract
메트미오글로빈의 압력에 의한 변성의 H2O와 D2O에서의 차이를 pH 5.7과 pH 7.0에서 연구하였다. 메트미오글로빈은 D2O에서 H2O보다 더 작은 압력에서 변성하였다. 그 차이가 pH 5.7에서가 pH 7에서 보다 더 컸다. H2O와 D2O에서 이 안정도의 차이가 단백질에 대한 H+와 D+의 결합에 차이가 있기 때문이며 또한, 수소가 중수소로 바뀜에 따르는 구조 변화 때문인 것으로 사료된다.

The stability difference of metmyoglobin in H2O and D2O at pH 5.7 and pH 7.0 toward pressure denaturation is studied. Metmyoglobin is denatured in D2O at smaller pressure than in H2O. The stability difference in H2O and D2O is more pronounced at pH 5.7 than at pH 7. The main reasons for the stability difference in H2O and D2O are the difference in positive charge due to H+and D+ binding to the protein in H2O and D2O, and the structural change that accompany deuteration.

Page
14 - 19
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