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Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 6, Number 1
JKCSEZ 6(1)
February 20, 1962 

 
Title
Solubility of Tin in Canned Marine Foods on the Market

시내에 있는 한국산 수산통조림중의 주석 (Sn) 용출량
Author
Chong Hun Won

원종훈
Keywords
Abstract
한국산 수산통조림을 주로한 시중통조림의 가종 200 개를 random으로 취해 dithiol-배색법으로 내용물중의 주석함유량을 측정함으로써 그 실체를 조사하였다. 종류별에서 보면 오징어통조림이 가장 기해서 150ppm 이상이 되는 것이 약 50%나 되고, 다음의 고등어의 약 30%고, 꽁치가 약 20%였다. 이것에 비해 검출품인 락카통의 게통조림과 조개, 고래통조림 등은 전부 완전하였고, 기타 소라, 어류통조림도 150ppm 이상되는 것은 거의 없었다. pH값과의 관계는 같은 종류에 있어서는 어떤 범위를 중심하여 그 값이 낮아지거나 혹은 높아지면 용출양이 증가되는 경향이 보인다. 이 외에 제조조건이 명확한 것에 대해서 보면, 통과료와는 거의 관련성이 없고 저장기간 은 길수록 용출양이 많아 12개월이상에서는 150ppm를 넘는 것이 많았다. 용해와 고형물에 있어서의 분포는 그 대부분이 액계에 분포되어 있다.

The colorimetric estimation, by dithiol method, of the solubility of tin dissolved from the container the tin plate in some canned marine foods has been made on 200 cans of sample on the market. Some of them contained more than 150 ppm of Sn concentration were as follows; (1) ca. 50% of squid can, (2)ca. 30% of mackerel can, (3) ca. of saury can, (4) naught of crab, whale, clam(Japanese hard clams), fish meat ball, and Turbo cornutus one. (1) It had the tendency of increasing Sn concentration according to lowering or arising the value of pH. (2) No significant difference in Sn concentration was caused by the variation of the sort of tinning as H-D or E-T. (3) The longer the period of the storage the higher Sn concentration was found, and the concentration more than 150 ppm of Sn was generally found among the cans stored more than twelve months. (4) The concentration of Sn in the liquid was higher than in solid portion, and most of dissolved Sn was distributed in the liquid portion.

Page
25 - 28
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