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Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 52, Number 4
JKCSEZ 52(4)
August 20, 2008 

 
Title
Effect of Electrolyte on the Shapes of Liesegang Rings

리제강 고리의 형태에 미치는 전해질의 효과
Author
Mi-Ae Han, Sang-Ho Jun, Youngjin Kang*

한미애, 전상호, 강영진*
Keywords
리제강 고리, 내부 전해질, 외부전해질, 용해도곱 상수, 매질 , Leisegang Ring, Inner Electrolyte, Outer Electrolyte, Solubility Product, Medium
Abstract
본 연구에서는 구과상암 형성의 원리로 알려진 리제강 현상 중 은이온을 내부전해질로 하고, 할로겐이온을 외부전해질로 하였을 때 농도 및 온도의 변화에 따라 리제강 고리의 형태가 어떻게 나타나는지를 조사하였다. 내부전해질의 농도가 0.01 M일 때 보다 0.02 M에서 리제강 고리가 크게 나타남을 확인하였다. 또한 Gelatin의 온도에 대한 관찰 결과, 30oC일 때는 선명한 리제강 고리를 볼 수 있었으나 40oC에서는 고리가 빠르게 형성되는 반면고리의 형태가 선명하지 않았다. 일정 조건에서 내부전해질에 외부전해질을 넣는 방식에 따라 조사한 결과, 외부전해질을 나누어서 넣어줄 경우에는 리제강 고리가 선명하게 형성되었으나 한꺼번에 넣은 경우에는 고리의 반지름은 크고 불분명하며 개수는 적게 나타났다. 이러한 결과는 화산암내에서 겔이 냉각될 경우, 방사상 형태의 구과상암 형성원리는 냉각속도나 점성도 뿐만 아니라 침전되는 물질의 용해도곱 상수와 관련하여 젤에 포함된 화학성분과 외부에서 관입되는 성분에 의해서도 영향을 받는다는 것을 보여준다.

This study describes how the shape of Liesegang rings differ depending on the concentration of internal and external electrolytes and the temperature, known as the principle of spherulitic rock formation. We disclose the chemical aspect of the Liesegang phenomenon. The sizes of Liesegang rings are larger for a concentration of internal electrolyte of 0.02 M than for 0.01 M. In addition, according to observation at gelatin temperature of 30oC and 40oC, the shapes of Liesegang rings were clearer at 30oC but the rings formed faster at 40oC. When external electrolyte was added to the internal electrolyte under the same condition, adding a calculated amount of external electrolyte was added little by little, caused the Liesegang rings to form clearly, but if the same amount of external electrolyte was added all at once, the radii of the rings were larger but the boundaries were less clear and there were fewer rings. Regarding the principle that gel is cooled inside volcanic rock and forms radial spherulitic rock, the results of this experiment show that, in addition to cooling rate and viscosity, there may be other causal factors such as chemical substances contained in the gel or intruding from outside that alter the solubility product constant of precipitating substances.

Page
356 - 361
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