Current time in Korea 15:33 Apr 19 (Fri) Year 2024 KCS KCS Publications
KCS Publications
My Journal  Log In  Register
HOME > Search > Browsing(JKCS) > Archives

Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 24, Number 3
JKCSEZ 24(3)
June 20, 1980 

 
Title
The Behavior of Solutes in Nonaqueous Solutions (Ⅱ). Relative Viscosities and Osmotic Coefficients of Urea, 1,3-Dimethylurea, Acetamide, and Propionamide

물아닌 용액에서의 용질의 행동에 관한 연구 (제2보). 요소, 1,3-디메틸요소, 아세트아미드와 프로피온아미드의 상대점도와 삼투계수
Author
Si-Joong Kim, Young-Kook Shin

김시중, 신영국
Keywords
Abstract
요소 1,3-디메틸요소(DMU), 아세트아미드, 프로피온아미드의 상대점도와 삼투계수를 dimethylsulfoxide(DMSO), 메탄올, 에탄올 및 물용액에서 25℃와 45℃에서 각각 측정하였다. 수용액에서 각 용질의 점도증가량은 분몰랄부피가 증가하면서 증가하였으나 물아니 용액에서는 오히려 감소하였다. 또한 요소의 점도 증가량은 수용액에서는 DMU보다 작았으나, 물아닌 용액에서는 DMU보다 컸다. 그러나 아미드류는 어느 용매에서나 거의 같은 점도증가량을 나타내었다. 요소수용액에서 삼투계수는 DMU 수용액보다 컸으며, 물아닌 용액에서 요소용액은 DMU보다 Raoult의 법칙에서 크게 벗어났다. 이러한 사실로부터 요소는 DMSO 용액에서 자체회합을 크게 일으키고 있으며 알코올용액에서는 DMU보다는 큰 정도의 용매-용질상호작용, 수용액에서는 용매구조를 파괴하고 있음을 알았다. 아세트아미드나 프로피온아미드는 수용액이나 DMSO 용액에서보다 알코올용액에서 더 크게 용매구조를 파괴하고 있음을 알았다.

The relative viscosities and osmotic coefficients of solutions of urea, 1,3-dimethyl-urea(DMU), acetamide(AA), and propionamide (PA) in dimethylsulfoxide(DMSO), water, methanol, and in ethanol have been measured at 25 and 45℃ by viscometry and osmometry. Viscosity increment in nonaqueous solutions decreased with increasing of the partial molal volumes of the solutes, but in aqueous solution the result was inversed. Viscosity increment of aqueous solution was smaller than that of aqueous DMU solution, but that of nonaqueous urea solution was larger than that of DMU. Amides, however, showed similar viscosity increment in any solvent.Osmotic coefficients of aqueous solution of urea were larger than those of DMU. In the nonaqueous solutions urea exhibited larger deviation from Raoult's law than DMU. The results indicated that urea molecules break water-structure in water, self-associate in DMSO, and showed larger solute-solvent interaction in alcohols than DMU. It can be also confirmed that amides break alcohol structure to a greater extent than any other solutes.

Page
209 - 217
Full Text
PDF