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Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 53, Number 4
JKCSEZ 53(4)
August 20, 2009 

 
Title
Study of Thermodynamic Mechanism for Using Organic Solvent to Extract Isoflavone from Soybean Residuals

대두 잔기로부터 유기용매에 의한 이소플라본 추출 열역학적 메카니즘 연구
Author
Li Hua*, Hu Guoqin, Li Dan

Li Hua*, Hu Guoqin, Li Dan
Keywords
대두 잔기로부터 유기용매를 사용하여 이소플라본을 추출하는 열역학적 메카니즘을 조사하
였다. 대두 잔기로부터 유기용매를 사용한 이소플라본 추출과정에서의 분배 계수를 결정하기 위한 간
단한 모델을 설정하고 K, ΔH0, ΔS0 and ΔG0 간에 열역학적 함수를 계산하였다. 그 결과 대두 이소플라
본 추출은 흡열과정이며 엔트로피 증가과정임을 발견하였다. 온도가 증가할수록 ΔG
Abstract
대두 잔기로부터 유기용매를 사용하여 이소플라본을 추출하는 열역학적 메카니즘을 조사하 였다. 대두 잔기로부터 유기용매를 사용한 이소플라본 추출과정에서의 분배 계수를 결정하기 위한 간 단한 모델을 설정하고 K, ΔH0, ΔS0 and ΔG0 간에 열역학적 함수를 계산하였다. 그 결과 대두 이소플라 본 추출은 흡열과정이며 엔트로피 증가과정임을 발견하였다. 온도가 증가할수록 ΔG0가 감소하였다. 주제어: 대두 이소플라본, 유기용매, 추출, 열역학적 메카니즘, 대두 잔기

The thermodynamical mechanism of the extraction of soybean isoflavones from soybean residuals using organic solvent method has been studied. On the basis of experiments, a simple model for determining the distribution coefficients in organic solvent extraction was employed to calculate the thermodynamical functions between K, ΔH0, ΔS0 and ΔG0 in the soybean isoflavones extraction process. The results show that the soybean isoflavones extraction is an endothermic and an entropy-increasing process: the ΔG0 decreases when the temperature arises.

Page
427 - 431
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