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Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 49, Number 4
JKCSEZ 49(4)
August 20, 2005 

 
Title
Analysis of Isoflavones from Korean and Chinese Soybean and Processed Products by HPLC

고성능 액체 크로마토그래피에 의한 중국산과 한국산 콩 및 장류에 포함된 이소플라본의 분석
Author
Jinzhu Zheng, Yinzhe Jin, Kyung Ho Row*

Jinzhu Zheng, Yinzhe Jin, 노경호*
Keywords
이소플라본, HPLC, 콩, 청국장, 된장 , Isoflavones, HPLC, Soybean, Fermented Soybeans, Soybean Paste
Abstract
한국산 및 중국산 콩, 청국장, 그리고 된장에 포함된 네 가지 이소플라본(다이드진, 제니스틴, 다이드제인, 제니스테인)을 추출하고 분석하였다. 60% 수용성 에탄올을 사용하여 콩, 청국장, 된장을 추출하였으며 추출 액은 역상 고성능 액체 크로마토그래피를 사용하여 분석하였다. 이동상은 이성분계 A(물/아세트산, 99.9/0.1, vol%)와 B(아세토나이트릴/아세트산, 99.9/0.1, vol%)을 사용하여(85:15-65:35, A:B vol.%)까지 50분 동안 선형 구배용매조성법으로 실험하였다. 분석용 RP-HPLC의 컬럼(4.6×250 mm, 5μm)을 사용하여 분석하였다. 중국산 콩에서 추출한 위의 세가지 이소플라본의 함량은 한국산 콩에서 추출한 함량보다 42.6% 많았다. 한국산 청국장에서 추출된 네 가지 이소플라본의 함량은 콩에서 추출된 이소플라본 함량의 1.6배 이상이 되었고 된장에서는 아주 적은 양의 이소플라본을 추출하였다.

The four Isoflavones of daidzin, genistin, daidzein and genistein were extracted from Korean and Chinese soybean, fermented soybeans and soybean paste. The extracted samples were analyzed by reversed-phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC). The mobile phase was applied to the binary system of A (water/acetic acid, 99.9/0.1, vol%) and B (acetonitrile/acetic acid, 99.9/0.1, vol%) from 85:15 (A: B vol%) to 65:35 (A: B vol%) in a gradient time of 50 min. The amount of isoflavones extracted from the Chinese soybean was extracted 42.6% more than that from the Korean soybean. For the Korean fermented soybean, the contents of the four isoflavones were more than 1.6 times of that from the soybeans. However, a slight amount of isoflavones was found in the soybean paste.

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