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Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 49, Number 3
JKCSEZ 49(3)
June 20, 2005 

 
Title
Spectrophotometric Determination of Acidity Constants of Group B Vitamins in Different Ionic Strengths at 25±0.1 oC

Spectrophotometric Determination of Acidity Constants of Group B Vitamins in Different Ionic Strengths at 25±0.1 oC
Author
J. Ghasemi*, S. Ghobadi, B. Abbasi, M. Kubista

J. Ghasemi*, S. Ghobadi, B. Abbasi, M. Kubista
Keywords
Vitamin B Group, Acidity Constants, DATAN, Distribution Diagrams, pKa Values, Ionic Strength , Vitamin B Group, Acidity Constants, DATAN, Distribution Diagrams, pKa Values, Ionic Strength
Abstract
25 oC±0.1에서 이온세기를 달리하면서 네 가지 수용성 비타민 - 엽산(비타민 B9 또는 Bo), 티아민(비타민B1), 리보플라빈(비타민 B2) 및 피리독신(비타민 B6)-의 겉보기 산해리상수를 분광도법으로 결정하였다. 다른 이온세기에서 산도상수를 결정하기 위하여, 계량화학 개념에 기초한 정교하고 정교한 방법을 분광학적 적정 데이터에 적용하였다. 다른 이온세기에서 225-500 nm 영역에서 스펙트럼을 기록하였다. 다양한 이온세기에서 pH-흡광도 데이터를 일-, 이- 및 삼양성자 약산의 질량균형방정식에 컴퓨터 핏팅하는 방법을 이용하여 모든 비타민의 산도 상수를 계산하였다. 컴퓨터 프로그램 DATAN을 사용하여 스펙트럼 데이터로부터 원하는 정보를 추출하였다. 핏팅 과정에서 산도 상수, 순수한 형태의 스펙트럼 프로파일, 본포 도표 및 기타 인자분석 데이터를 얻었다. 산도상수에 대한 이온세기의 영향을 고찰하였다.

The apparent acid dissociation constants of four water-soluble vitamins, folic acid (vitamin B9 or B0), thiamine (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2) and pyridoxal (vitamin B6) were determined spectrophotometrically in different ionic strengths at 25 °C±0.1. An accurate and sophisticated method based on chemometrical concepts was applied in order to determine acidity constants at different ionic strengths. For this purpose, spectral titration data were used. The spectra were recorded in the range 225-500 nm at different ionic strengths. The acidity constants of all vitamins at various ionic strengths were calculated by means of computer fitting of the pH-absorbance data with appropriate mass balance equations according to mono-, di- or triprotic acids. The computer program DATAN was used to extract the desired information from the spectral data. The outputs of the fitting processes were acidity constants, spectral profiles of pure forms, distribution diagrams, and other factor analysis data. The effect of ionic strength on the acidity constants is discussed.

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