Current time in Korea 10:12 Oct 22 (Thu) Year 2020 KCS KCS Publications
KCS Publications
My Journal  Log In  Register
HOME > Search > Browsing(JKCS) > Archives

Journal of the Korean Chemical Society (JKCS)

ISSN 1017-2548(Print)
ISSN 2234-8530(Online)
Volume 49, Number 2
JKCSEZ 49(2)
April 20, 2005 

 
Title
Stability of Liposomal Nano-Powder with the Addition of Cryoprotectant

동결방지제 첨가에 의한 리포솜 나노분말의 안정성
Author
Yun A Kim, Hee Dong Han, Jin Ho Hyun , Byung Cheol Shin*

김윤아, 한희동, 현진호, 신병철*
Keywords
리포솜, 동결방지제, 안정성 , Liposome, Cryprotectant, Stability
Abstract
리포솜의 안정제로서 동결방지제의 첨가는 수용액내에 재분산된 리포솜의 안정성을 향상시키기 위하여 이용되어져 왔다. 따라서, 리포솜 입자를 동결건조 후 수용액내에 재분산시킬 경우 리포솜의 저장 조건에 대한 사카라이드와 아미노산 유도체와 같은 응집방지제의 영향에 대하여 연구하였다. 리포솜의 안정성을 평가하기 위하여 동결건조 전,후 리포솜의 입자 크기를 측정하였다. 결과적으로, 재분산시 리포솜의 안정성을 유지하기 위한 최적의 첨가 조건은 말토스와 수크로오스를 사용하였을 때이고, 이때 리포솜은 37 oC에서 30일 동안 100±5 nm로서 안정하였다.

The addition of cryoprotectants as liposome stabilizes has been used to increase the stability of the redispersed liposomes in solution. We have studied the protective effect of cryoprotectants such as saccharides and amino acid derivatives on the storage stability of the liposomes when the liposome powders were redispersed in solution after freeze-drying. The liposome size before and after freeze-drying was measured to evaluate the liposome stability. Experimental conditions to maintain the stability of liposomes was optimized in procedure of redipersion with the cryoprotectants. As a result, the size of liposome was maintained in 100±5 nm with the addition of maltose or sucrose at 37 oC for 30 days, which shows the enhanced stability during the freeze-drying.

Page
189 - 0
Full Text
PDF